Geçmişten Günümüze Moda
En temel ihtiyaçlarımızdan bir tanesi örtünmek ya da modern hayatta yaptığımız hali ile giyinmektir. Kışın soğuk ve sert iklim şartlarından, yazın ise sıcak ve güneşten korunmak için giyiniriz. Ama çok uzun süredir giyinmenin başta kadınlar olmak üzere, insanlar arasında örtünmekten de öteye geçen bir anlamı var. Toplumlar geliştikçe moda kavramı da popülaritesi yüksek, cazibe nesneleri için kullanılmaya başlamıştır.
Geçmişten Günümüze Tarzı Ne Belirler?
Tarz, stil sahibi olmak sadece günümüze özgü bir kavram değildir. Asırlar öncesinde de var olan bu kavram, toplumlar da çoğu zaman statüyü simgeleyen semboller olarak varlığını korumuştur. Bir dönem mor sadece soyluların giyebildiği bir renk iken, orta çağ Avrupa’sında erkekleri arasında topuklu ayakkabı giymek soyluluk simgesi olarak kabul ediliyordu.
Günümüzde tarz ve stil olmanın eskisine göre pek çok farklı metodu bulunmaktadır. Ve gene eski çağlarda olduğu gibi, kişiler toplum içerisinde kabul ettikleri rollere uygun giyinmeyi tercih etmektedirler. Gençler daha rahat ve spor bir tarzı benimserken, orta ve üst gelir sınıfı için tarz bazen pahalı bir çanta ya da saate sahip olabilmek demektir.
Tarihte Modanın Evrimi Nedir?
Endüstri toplumuna geçiş ile bakımlı ve şık giyinmek, burjuva ve soyluların tekelinden kurtulmuştur. Mal ve hizmetlere daha kolay ve ucuz erişim sağlayabilen kitleler arz ile birlikte daha çok talep etmeye başlamıştır. Üstelik satın alma gücünü artması ile stiller trend olmaya başlamıştır. Modayı bir kavram olarak, ilk kez 1920’li yılların başlarında ortaya çıkaran da bu gelişmelerdir.
Kıyafetler de hayat şartları ile birlikte modernleştikçe, modada bir kavram olarak önem kazanmıştır. 20. Yüzyılın ilk başlarında daha detaycı ve parıltılı kıyafetlerden günümüzün sade ve düz kesimlerine doğru uzun bir yolculuk başlamıştır. Bu yolculuğun ilk mihenk taşı ise Coco Chanel’dir. Kadınlara pantolon giydiren bu ünlü modacı ile tarz ve trend kelimeleri anlamını bulmuştur.
Geçmişten Günümüze Moda Akımları?
Aslında modayı trendlere ve akımlara dönüştüren her dönemin kendine özgü belirleyici özellikleridir. 1920 ve 30’lu yılların Çarliston çılgınlığı giyimi de etkilemiştir. 1950 ve 60’lı yılların Rock’n Roll akımı ise sadece filmleri ve müzik zevkini değil giyim zevkini de değiştirmiştir. 1970’li yıllarda ise gençler arasında yaygınlaşan Hippi akımı ve devamında gelen disko çılgınlığı ise giyim tarzlarını tamamen değiştirmiştir.
1980 ve 1990 yıllarında görmeye alışkın olduğumuz giyim tarzı ise 2000’li yılların başından itibaren yerini daha minimalist bir tarza bırakmıştır. Ancak geçen bunca yıl boyunca değişmeyen tek şey ise insanların giyinmeye ve şık olmaya duyduğu tutkusu olmuştur. Üstelik iletişim araçları geliştikçe beğenilen sanatçılar ve onları örnek alan topluluklar stil ve trendlerin belirleyicisi olmuşlardır.
Günümüzde giyinmek temel bir ihtiyacı karşılamanın yanı sıra bir estetik tutkusu olarak da görülmektedir. Çoğu zaman gençlerin başı çektiği akımlar günümüzde giyim zevkini belirlemektedir.
Setr-i Nur
Suna Yurtalan